.

Gepubliceerd op 29 juli 2021 om 09:47

 

Laatst was ik met mijn man in gesprek over de afgelopen jaren en daarbij kwam deze spreuk ter sprake. Een tijdje geleden zat ik zelf vast in deze spreuk. Het is soms lastig te doorbreken. Nu ik eruit ben is er in vele opzichten veel veranderd, en alleen maar positief. In deze blog  leg vertel ik wat ik heb gedaan en geef jou tips om er zelf ook uit te komen.

 

Mijn situatie

Ik zat vast in een vicieuze cirkel. Ik deed werk waar ik niet gelukkig van werd. Sterker nog, het maakte me  ongelukkig en gefrustreerd. Dat laatste omdat ik genoeg potentie heb, maar niet de kans kreeg. Het stemmetje “als je hard genoeg werkt, word je vanzelf beloond” bleef te hardnekkig aanwezig. Hard werken deed ik, hopende dat het werd gewaardeerd en ik een uitdagender functie kon krijgen. Dat is eigenlijk hetzelfde als hopen op het winnen van de jackpot na het kopen van een lot. Kortom dikke vette onzin dus. Dit besef ik pas achteraf.

Ik benoemde al dat ik vast zat. Hier probeerde ik uit te komen door ander werk te zoeken. Ongelukkig en met steeds minder zelfvertrouwen ging ik op zoek naar banen. Eerst naar banen die me écht leuk leken, later naar banen die me wel oké leken en tot slot naar banen zodat ik in ieder geval in een andere omgeving kon gaan werken. Als je je niet happy voelt wordt je niet aangenomen. De werkgever zoekt enthousiaste sollicitanten, niet perfect aan de omstandigheden aangepaste sollicitanten die niet gelukkig zijn.

Kortom, het werk maakte me ongelukkig. Omdat ik ongelukkig was werd ik niet aangenomen bij andere functies. Dus bleef ik bij  het werk wat me steeds ongelukkiger maakte.

 

En toen gebeurde er…

Op het werk viel ik uit vanwege een bore-out. Het was niet de eerste keer en ik wist ook dat het niet de laatste  keer zou zijn. Ik wilde absoluut niet terug. Daarom heb ik in overleg met de werkgever een  beëindigingsovereenkomst ondertekend. Daarin staat dat ik en de werkgever overeen zijn gekomen dat we niet samen verder kunnen. Hiermee heb ik de vicieuze cirkel doorbroken.

Uiteraard heb ik ook met mijn man en mijn omgeving overlegd “wat nu?”. Ik ben gaan onderzoeken waar ik écht gelukkig van werd. Onderzoeken wat voor waarden belangrijk voor me zijn en hoe ik die vormgeef.

Ontzettend spannend vond ik het dat mijn contract afliep. Voor het eerst was ik Koos Werkeloos. En nog enger: Koos Zekerheidloos. Tegelijkertijd; ik voelde me vrij, ik voelde vertrouwen, ik voelde geluk.

 

Wat heeft het mij opgeleverd

Deze blog begon met dat ik met mijn man in gesprek  was. We hadden het erover wat er sinds die tijd is veranderd. Doordat ik gelukkiger ben, zijn we ook samen gelukkiger.

Wat heeft  het me verder opgeleverd?

  • Ik ben gaan doen wat ik écht leuk vind
  • Ik ben vele malen gelukkiger
  • Ik ben vrolijker
  • Voel veel meer zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • Ik ben veel ontspannener
  • Ik ben veel creatiever
  • Ik ben meer mezelf geworden

Als je me 2 jaar geleden had verteld hoe mijn leven er  nu uit zou zien had  ik dat nooit geloofd. Nu heb ik het natuurlijk niet over corona, dat had ik anders ook niet geloofd.

Ik ben trots op wat ik nu al heb bereikt, en ik ben pas net begonnen. Nieuwsgierig ben ik naar de toekomst.

 

Mijn tips voor jou

 

Tip nummero 1: Voel je je ongelukkig? Neem dit serieus! Komt het door het werk? Ga dan in gesprek met je  werkgever. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Wist  je trouwens dat sommige werkgevers een loopbaantraject vergoeden om die reden?  Het uitvallen van een medewerker is namelijk veel duurder dan een  loopbaantraject.

 

Tip 2: Doe je ogen dicht en denk aan wat je wél graag wilt. Hoe ziet dat leven eruit? En wat is er veranderd ten opzichte van je leven nu?  Wat zou je NU, ik herhaal NU, kunnen veranderen om dat mogelijk te maken?

 

Hier komt  tip 3: Praat erover met mensen die je dierbaar zijn. Zij kunnen je helpen, zij kunnen die stok achter de deur zijn.  Praat over hoe jij je voelt en wat je wil veranderen.

 

Tip 4: Maak jouw gelukkige toekomst tastbaar. Dit kan bijvoorbeeld door een moodboard te maken. Of misschien heb je een foto wat jouw dat gelukkige gevoel geeft. Misschien heb je wel  een ander idee om het tastbaar te maken. Hang het op, of zet het neer, op een plek die je vaak ziet.

 

Tip 5: Hé mooie, leuke jij! Wist je al dat je een mooi mens bent? Wees jezelf en wees lief voor een ander, dat is echt meer dan genoeg.

 

Heb jij aanvullende tips? Laat ze hieronder achter.

 

Mijn naam is Sanne Marsman. Als loopbaancoach begeleid ik jou naar een baan waarvan jouw ogen gaan glinsteren. Werk als aanvulling op je leven en niet als verplichte invulling. Werk in balans met jouw privésituatie, met jouw voorkeuren en wensen. Meer weten? Neem eens contact op voor een vrijblijvend  kennismakingsgesprek. Dit kan zowel online als offline bij mij in de praktijk.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.