.

Gepubliceerd op 20 mei 2021 om 14:28

Mijn naam is Sanne Marsman, moeder van 2 prachtige kleine kinderen, en ik ga de strijd aan van werk en ouderschap!

 

Huh strijd? Ja zeker! Natuurlijk heb ik een hele berg passie, anders was ik nooit voor mezelf begonnen in dit prachtige vak. Maar een strijd is het soms ook. Afgelopen 2 weken heb ik óf mijn zoontje óf mijn dochtertje moeten ophalen van de opvang omdat er eentje licht aan het hoesten was. Tijdens het schrijven van deze blog krijg ik een appje of ik akkoord wil geven op een verslag rondom de opvang (tussendoor even snel gelezen). Oh en de wasmachine staat ondertussen ook aan, want zonder kinderen thuis kun je lekker makkelijk hun bed verschonen. En afgelopen nacht? Zoonlief wilde niet slapen, dus heb ik gisteravond om 21 uur nog een rondje met hem gefietst in de hoop dat hij zich daarna wilde overgeven aan de slaap. Nadat hij sliep plofte ik neer op de bank en nog geen half uur later: dochterlief klaar wakker…

 

"Ik ben benieuwd wie van de 3 jou wakker houdt vannacht; onze zoon, onze dochter of ikzelf met mijn gesnurk haha"  - mijn lieftallige man

 

Ik zou het niet anders willen hoor, ik geniet enorm van de kinderen én enorm van mijn eigen bedrijf. In deze blog vertel ik waarom ik JOU die baan gun waarvan jou ogen gaan glinsteren gecombineerd met het ouderschap wat JIJ voor ogen hebt.

 

 

Koploper parttime werken

Wist je dat we in Nederland koploper zijn in het parttime werken? Dit komt onder andere doordat we het financieel in Nederland goed voor elkaar hebben zodat we een gezin kunnen onderhouden met minder dan twee fulltime banen. Hoe lang we dit nog kunnen doen is onzeker, maar het ziet er naar uit dat het in de toekomst steeds moeilijker wordt om van 1 a 1,5 salaris te leven met kinderen. Met name in het westen van het land zie je al een verschuiving.

 

 

Relatief veel scheidingen (wat jou natuurlijk toch niet overkomt….)

Naast dat het financieel straks moeilijker wordt is er nog een ander belangrijk punt. De man is veelal kostwinner. Wat gebeurt er als jullie gaan scheiden? Hij heeft een baan die goed betaalt, maar jij moet je eigen boontjes zien te doppen. Natuurlijk gaan we er allemaal stiekem vanuit dat het ons niet overkomt. Wees slim en bereid je voor, zorg ervoor dat je niet, of minder, afhankelijk bent van je man.

 

 

Werkwaarden

Je wilt graag voldoende tijd met je kind kunnen doorbrengen én financiële zekerheid. Hoe leuk jij de baan vindt is minder van belang, als het maar oké is? Dit vind ik zo enorm zonde. Ouderschap zoals jij dat wilt kun je prima combineren met een baan waarvan jouw ogen gaan glinsteren. Er is vaak zoveel meer mogelijk dan je denkt.

 

 

Gevaar: bore-out

Naast dat ik het zonde vindt om voor een baan te kiezen waarin je niet gelukkig wordt, ligt de bore-out ook nog eens op de loer! De symptomen zijn vergelijkbaar met de bekendere burn-out, alleen is de oorzaak anders en de oplossing dus ook. Bij een bore-out kun je je “ei” niet kwijt in je werk en je hersens gaan zich vervelen. Je hebt de uitdaging nodig die precies genoeg is.

 

 

Voorbeeldfunctie voor je kind

En wat te denken van het voorbeeld voor je kinderen. Het beste voorbeeld moet je zelf geven. Wanneer jouw kind ziet dat jij gelukkig wordt van werken, dan zal een kind fijnere associaties krijgen bij het werk en zal gemotiveerder zijn om zelf ook een leuke baan te vinden. Laat je kind zien dat werken leuk is, en niet een plicht om voor financiële zekerheid te zorgen.

 

 

Werkgever

Wist je dat het voor de werkgever erg duur is als jij niet op je plek zit? Je zult je namelijk vaker ziekmelden en jouw productiviteit zal lager liggen. Ook de kansen op een arbeidsconflict worden groter, de kosten voor de werkgever hiervoor kunnen enorm oplopen. Het is dus de moeite waard om met jouw werkgever te overleggen of hij/zij jou tegemoet wil komen in het aanbieden van dit loopbaantraject.

 

 

Nog veel meer ontwikkelingen

Bovenstaande is slecht een kleine opsomming wat er speelt op het gebied van werk en ouderschap. Wist je bijvoorbeeld dat er in 2040 een piek wordt verwacht in het aantal gepensioneerden tegenover het aantal werkenden? En wist je dat er dankzij corona bij bedrijven meer aandacht is gekomen voor de balans werk en privé?

 

 

Kortom: ga je ook mee de strijd aan van werk en ouderschap? Gun jezelf die baan waarvan jouw ogen gaan glinsteren, in combinatie met het ouderschap wat jij voor ogen hebt. Voor jezelf, voor je kind en voor de toekomst.

 

 

Mijn naam is Sanne Marsman. Als loopbaancoach help ik jou wanneer je wat anders wil doen qua werk. Dit doe ik door middel van coachgesprekken, het nakijken van jouw sollicitaties en het geven van workshops. Een baan waarvan jouw ogen gaan glinsteren in combinatie met ouderschap wat jij voor ogen hebt, daar sta ik voor. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.