.

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 12:29

Laatst deed ik een bijzondere tweedehands aankoop die me aan het denken zette over het onderwerp “persoonlijkheid”. Dit is ook een belangrijk onderwerp bij loopbaancoaching.

 

In deze blog vertel ik je het belang van persoonlijkheid in relatie tot het maken van een loopbaankeuze en geef ik jou handvatten om zelf meer te weten te komen over jouw eigen persoonlijkheid.

 

Wat is persoonlijkheid?

Voor het gemak heb ik van Google een definitie gevonden die naar mijn mening het begrip goed weergeeft zoals ik hem gebruik:

“Persoonlijkheid is een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken (voelen, denken, doen) die aan een persoon kunnen worden toegekend. Dit geheel van eigenschappen beschrijft de manier waarop een persoon in verschillende situaties zal reageren, de manier waarop deze denkt gemotiveerd zal worden.” Bron: Wikipedia

 

 

Wat bepaalt je persoonlijkheid?

Voor het grootste gedeelte is jouw persoonlijkheid aangeboren, dit is jouw karakter. Jouw opvoeding en alles wat je hebt meegemaakt draagt ook bij aan jouw persoonlijkheid. Dit deel is dus aangeleerd. Ook alles wat je nu doet heeft invloed op jouw persoonlijkheid.

 

 

Waarom is je persoonlijkheid belangrijk in je loopbaankeuze?

Anna vindt het leuk om met kinderen bezig te zijn, ze wil hen graag iets leren. Met deze kennis meldt ze zich aan bij de PABO. Tijdens de stage staat ze voor de klas: de kinderen zijn haar de baas, ze verliest het overzicht, de kinderen luisteren niet wanneer zij praat.

Wat gaat hier mis? Deze functie past bij wat ze wil en leuk vindt, maar niet bij haar persoonlijkheid.

 

 

Maar als ik het toch ga doen?

We gaan even verder met Anna die tijdens haar stage de kinderen niet de baas kon blijven. Als Anna de opleiding verder afmaakt leert ze vaardigheden om hiermee beter om te gaan. Of ze de functie écht leuk gaat vinden is de vraag. Het blijft haar immers veel energie kosten en relatief weinig energie opleveren.

Nu weten we dat Anna graag met kinderen werkt en ze hen iets wil leren kunnen we verder kijken. Wat voor functies zouden wél interessant voor haar kunnen zijn? Wat te denken van; logopedie, verpleegkundige op de kinderafdeling, vertrouwenspersoon in de Jeugdzorg, en nog veel meer.

 

 

Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik

Dit zijn de belangrijkste onderwerpen bij loopbaancoaching. Het is een samenspel. Onderstaand plaatje geeft goed weer wat de waarde van deze 3 onderwerpen tezamen is. Haal je het stukje persoonlijkheid er tussenuit? Dan blijft er een uitdaging over. Dit is dus bijvoorbeeld Anna die voor de klas staat. Een uitdaging is leuk, mits je hem aan kan en het je energie gaat geven. Op de lange termijn ga je hier niet gelukkig van worden.

 

Persoonlijkheid in loopbaancoaching

Je vraagt je nu misschien af wat ik doe ik om jouw persoonlijkheid ik kaart te brengen. De mogelijkheden hiervoor zijn heel divers. Hiervoor kan ik loopbaanspellen inzetten, heb ik diverse opdrachten klaar liggen en kan ik tests meegeven. Het ligt aan jouw voorkeuren en interesses hoe we dit in kaart gaan brengen.

 

 

Mijn “bijzondere” tweedehands aankoop

Op woensdag had ik een aankoop gedaan die vrijdag verzonden zou worden. Zaterdag vroeg ik of het was gelukt en of ik de afgesproken track and trace code kon krijgen. Vervolgens kwam er een vaag verhaal; ik ben nu niet op de zaak, ik rijd er zo heen, ik ga er straks heen, het staat bij de zaak op de computer, mijn oma ligt slecht, etc., etc. Hier gingen dagen overheen, terwijl ik het zaterdag zou ontvangen.

Ik dacht aan mijn eigen persoonlijkheid. Hoe ga ik hiermee om? Wat voor gedachten heb ik hierbij? Hoe reageer ik? Wat voor verwachting heb ik nu?

Ik dacht aan de persoonlijkheid van de verkoper. Is het een chaoot die de zaken niet op orde heeft? Is het een oplichter?

Ik dacht aan de persoonlijkheid van de andere kopers. Bij de advertentie zag ik berichten verschijnen die beweerden dat het een oplichter was die niet antwoordt op berichten.

 

Tring! De deurbel ging. Na een kleine week is mijn pakket alsnog bezorgd. Ik moet zeggen dat ik er geen vertrouwen meer in had, mede door het bericht “oma ligt slecht”. Ik heb de verkoper laten weten dat ik het heb ontvangen en heb haar bedankt.

 

 

Loopbaangerichte vragen:

  • Hoe zou jij zijn omgegaan met verkoper die steeds weer een excuus heeft waarom de track and trace niet wordt afgegeven?
  • Wat is jouw “horror-baan” qua persoonlijkheid? Waar zou jij gillend gek worden?
  • Wat zijn jouw belangrijkste persoonlijke eigenschappen?
  • Wat voor feedback krijg je van je omgeving op je persoonlijkheid? Denk hierbij aan; jij kunt altijd zo goed….

 

 

Mijn naam is Sanne Marsman. Als loopbaancoach begeleid ik mensen in de zoektocht naar de volgende stap in hun loopbaan. Weet jij niet meer van welk werk jij gelukkig wordt? Wil je een baan waarvan jouw ogen gaan glinsteren?  Neem dan eens vrijblijvend contact op om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.