Stappenplan netwerken en gesprekstips

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 09:55

In mijn vorige blog heb ik verteld dat ik het nu ga hebben over netwerken. Ik vertel je meer over netwerken en geef jou een stappenplan om er zelf mee aan de slag te gaan. In deze blog geef ik je 5 tips om goede gesprekken voor te bereiden en leg ik je in 9 stappen de basis van netwerken uit. Netwerken, maak er je eigen feestje van. 

 

Wat levert netwerken op?

Hoeveel procent van de banen door netwerken worden ingevuld is niet helemaal duidelijk. Eén ding is zeker: het is een effectief middel in de zoektocht naar een nieuwe baan. Netwerken kun je voor meer doeleinden gebruiken, zoals onderzoek doen naar welk beroep bij je past en hoe een bepaalde functie er bij een bepaald bedrijf uit ziet. Het levert vaak interessante gesprekken op en een uitbreiding van je bestaande netwerk.

 

Vormen van netwerken

We kennen koud en warm netwerken. Wat is het verschil? Het koude netwerk bestaat uit mensen die je niet persoonlijk kent. Het warme netwerk bestaat, je kunt het al raden, uit mensen die je persoonlijk kent. Beide netwerken zijn effectief, echter levert het warme netwerk doorgaans meer op. Mensen die jou kennen willen vaak net wat extra’s voor je doen. Het contact loopt vaak makkelijker en is informeler.

 

Tips voor goede gesprekken

Tip 1: Neem LSD

Luisteren, Samenvatten, Doorvragen; de kern van gesprekken. Hiermee controleer je ook of de boodschap van de ander goed bij jou is overgekomen. "ik hoor (=luisteren) je zeggen dat jouw functie heel erg is veranderd dankzij corona (=samenvatten), wat is er dan precies veranderd? (=doorvragen). 

 

Tip 2: Wees voorzichtig met OMA

Opmerkingen, Meningen en Adviezen; wees hier heel voorzichtig mee. Je wilt graag iets onderzoeken, richt je erop om daar antwoord op te vinden. Tast tijdens het gesprek af of er ruimte is voor OMA. Vraag jezelf ook af of het van toegevoegde waarde is. 

 

Tip 3: Smeer NIVEA

Niet Invullen Voor Een Ander. We zijn zo snel geneigd dat wél te doen. Dat is zonde want het beperkt de inhoud van het gesprek en je gaat af op je aannames in plaats van informatie van je gesprekspartner. 

 

Tip 4: Stel open vragen

Open vragen zijn vragen waarin je wordt gevraagd een beperkte keuze te maken, zoals ja/nee. Een gesloten vraag is bijvoorbeeld: vind je je werk leuk? Deze vragen vragen beginnen altijd met een werkwoord. Dezelfde vraag kun je vaak ook "open" formulieren, bijvoorbeeld: wat vind je van je werk?

 

Tip 5: Stel minimaal 1 vraag jouw contact nog lang zal herinneren

Hoe leuk is het als jouw contact later tegen een collega zegt; ik sprak laatst .... en die vroeg me dit! Hiermee komt jouw verhaal verder. Wat voor vragen zijn dat? Wees hierin creatief. De "wondervraag" doet het altijd goed; stel dat alles kan en alles mag, wat zou je dan... Of stel duivelse dilemma's op. 

 

Netwerken in corona tijd

Oké de mogelijkheden zijn wat meer beperkt, maar zeker niet onmogelijk! Wees zelf ook creatief in het bedenken van oplossingen.

Via Teams kun je erg makkelijk je gesprek digitaal voeren. Let wel op de omstandigheden;
zorg voor een neutrale achtergrond,
zorg voor de juiste belichting,
zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden,
zorg voor de juiste akoestiek (je wilt niet dat het klinkt alsof je op de wc zit)
Je kunt met een kennis eens proefdraaien. Probeer verschillende plekken in huis uit.

Er worden online ook bijeenkomsten georganiseerd waarbij mogelijkheid is tot netwerken.

 

Daar is hij dan: het stappenplan

 

Stap 1: Bepaal je doel

Een doel kan bijvoorbeeld een baan zoeken zijn, maar ook meer informatie over een functie of studie. Maak voor jezelf helder wat je wilt bereiken.

 

Stap 2: Breng je netwerk in kaart

Oké, je weet nu wat je wilt bereiken. Nu moet je nog aanknopingspunten vinden wie je daarbij kunnen helpen. Je netwerk is vaak vele malen groter dan je denkt. Jouw netwerk bestaat onder andere uit; vrienden, familie, buren, kennissen, mensen van je hobby of sportvereniging, oud klasgenoten, (oud)collega’s. En ook al deze mensen hebben weer een eigen netwerk met voor jou waardevolle contacten.

 

Stap 3: Stel een Elevator Pitch op

Een Elevator Pitch is een kort gesprekje wat je in de lift zou kunnen voeren. In dat gesprekje zeg je kort en krachtig wie je bent, wat je wilt en waarom. Houd mijn blogs in de gaten, de volgende keer help ik je om een goede en krachtige Elevator Pitch op te stellen. Waar gebruik je deze pitch? Overal! Vertel het aan iedereen die het wil horen. Des te meer mensen op de hoogte zijn van jouw zoektocht, des te meer hulp je kunt krijgen. Schiet hier uiteraard niet in door.

 

Stap 3: Actie, vraag je contacten

Heb je een specifiek persoon die jou kan helpen? Vraag hem of haar persoonlijk. We vinden het allemaal leuk om een ander te helpen, anderen vinden het dus ook leuk om jou te helpen. Vertel wie je graag wilt spreken en vooral waarom. Met andere woorden: gebruik je Elevator Pitch. Let op: als je netwerkt voor een baan, benoem dit NOOIT. Verwoord het anders zoals: ik zou graag X willen spreken omdat zijn functie me erg interessant lijkt, daar zou ik graag meer over te weten willen komen.

 

Stap 4: Hallo Social Media netwerk

Je hebt vast wel Facebook, Instagram of LinkedIn. Maak een post met je Elevator Pitch en vraag je contacten om hulp. Zorg voor een originele post die opvalt. Je kunt hier bijvoorbeeld het gratis ontwerpprogramma Canva voor gebruiken. 

 

Stap 5: Het echte werk; netwerkgesprek

Bereid je gesprek voor. Zorg dat je gesprek structuur heeft en bedenk leuke verrassende vragen. Een mindmap kan je hier eventueel bij helpen; zet in het midden van een wit vel papier het onderwerp en schrijf daaromheen alles wat ik je op komt. Leg weg en bekijk het later nog eens. Komen er misschien hoofdthema’s naar voren?

Wat moet je nog meer in gedachten houden tijdens de voorbereiding en het gesprek?
- Met wie heb je het gesprek en waar is deze persoon werkzaam. Kijk eens op Internet wat je hierover kunt vinden. Wat is jouw verwachting van dit beroep? Misschien heb je wel vooroordelen over het bedrijf of de functie? 
- Maak er geen ondervraging van maar zorg voor een écht gesprek. Kortom; vraag door.
- Houd oog op het doel. Wat wil je weten en waarom? Het is jouw taak om het gesprek te leiden, dus ook om niet af te dwalen.
- Zorg voor een goede tijdbewaking. Heb je bijvoorbeeld een half uur afgesproken, houd je dan ook aan deze tijd. Je wilt er natuurlijk niet voor zorgen dat jouw contact te laat is voor de volgende afspraak. 

Nu klinkt zo’n netwerkgesprek misschien vrij spannend, maar bekijk het eens anders. Je hebt vast wel eens een sollicitatiegesprek gehad. Daarbij wist je van tevoren niet precies wat je kon verwachten. Vragen overvielen je misschien. Bij het netwerkgesprek heb jij de touwtjes in houden. Jouw gesprekspartner voelt zich waarschijnlijk vereerd dat je hem of haar wilt spreken. Bereid je voor, ontspan en geniet van het gesprek.

 

Stap 6: Vervolg netwerken

Je wilt waarschijnlijk wel meer mensen spreken om je doel te bereiken. Vraag je gesprekspartner of hij/zij je aan iemand kan voorstellen, of misschien zelfs meer. Denk na over hoe je deze vraag wilt verwoorden. En nogmaals; houd je doel voor ogen en dwaal niet af. 

 

Stap 7: Bedank je netwerkcontact

Direct na het gesprek kun je je gesprekspartner bedanken. Persoonlijk deed ik dit met een klein doosje chocolade met een kaartje eraan met mijn gegevens erop. Ik hoopte dat mijn gesprekspartner daardoor vaker aan me zou blijven denken.

Neem na een tijdje nogmaals contact op en bedank nogmaals voor het interessante gesprek. Vertel ook wat je heeft opgeleverd en waar je nu staat.

 

Stap 8: Houd je activiteiten bij

Stel, je vindt in je warme netwerk 2 personen die jou aan een netwerkgesprek helpen. Die gesprekspartners verwijzen je weer door naar 2, en die vervolgens ook weer. Kortom, houd overzichtelijk hoe je bij je contact bent gekomen. Houd bijvoorbeeld een lijstje bij wie je via wie kent. 

 

Stap 9: And repeat..

Je zult merken dat je steeds beter wordt in het voeren van netwerkgesprekken. In het begin vind je het waarschijnlijk vooral spannend. Hoe vaker je het doet, hoe meer ontspannen je bent, hoe leuker je het gaat vinden.

 

Loopbaangerichte vragen:

  • Bij welke functies of welke organisatie zou jij wel eens willen meekijken?
  • Ben je een rasechte netwerker of een kat-uit-de-boom-kijker? (zie tips goede gesprekken, dit is dus een gesloten vraag)
  • Met welk contact zou je wel eens een dagje van werk willen ruilen?
  • Wat houdt jou tegen om te gaan netwerken?

 

 

Kan ik je helpen met het voorbereiden? Wil je even een keertje sparren? Laat het me weten, ik denk graag met je mee.

 

Mijn naam is Sanne Marsman. Als loopbaancoach begeleid ik mensen in de zoektocht naar de volgende stap in hun loopbaan. Ben je toe aan ander werk? Wil je een baan waarvan je ogen gaan glinsteren? Wil je meer energie overhouden na een werkdag? Neem eens vrijblijvend contact met me op om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.