Balans ouderschap en lockdown

Gepubliceerd op 8 januari 2021 om 15:34

Kinderopvang “thuis”
tips en trics om als ouder deze lockdown te doorstaan
met peuterpuber en baby

 

Week 4 van de lockdown. In deze tijd vraagt het moederschap veel van me. Fulltime huismoeder zijn, ik heb er niet voor gekozen. Daar zit je dan, peuterpuber van 2,5 jaar en een baby van 4 maand. Om deze tijd wat aangenamer te maken voor iedereen heb ik mijn succes-activiteiten op een rijtje gezet en geef ik je tips om het allemaal wat aangenamer en relaxter door te komen. Ook vertel ik je hoe ik deze periode ervaar. Ik ben immers ook gewoon een mens, net zoals jij, met emoties en gevoelens in deze tweede lockdown.

Ten eerste maar liefst =17= ideeën voor activiteiten

 

Idee 1: Schilderen met ijs

Pak een bakje om ijsklontjes te maken en vul deze met een beetje waterverf. Voeg een beetje water toe. Doe in de bakjes een ijslollystokje. Nachtje in de vriezer en klaar voor gebruik. Je kunt het beste de ijsklontjes voor gebruik een klein beetje laten ontdooien, dan zijn ze makkelijker om mee te schilderen. 

Idee 2: Speelzand voor binnen maken

Wat is er nou leuker dan met zand spelen! Bouw je zandkasteel of bak zandkoekjes. We nemen hiervoor 8 delen bloem en 1 deel (baby)olie. Dit meng je goed door elkaar en klaar is je zand. Even de schepjes en vormpjes opzoeken en je bent er klaar voor.

Idee 3: Hindernisbaan in de tuin

Pak van alles wat je kunt bedenken om een hindernisbaan mee te maken. Rommel eens in je schuurtje. Je kunt een soort wipwap maken waar je overheen moet lopen. Pak eens stoelen en leg er een plank tussen. Misschien kun je iets vinden om je kind doorheen te laten kruipen. Kortom, wees creatief.

Idee 4: Verven met stoepkrijt

Rasp je stoepkrijt en meng dit met een beetje water tot een verfbaar papje. Een kwast erbij en jouw kleine Picasso kan zich uitleven op de stoep.

 

Idee 5: Regenpak aan en gaan!

We hebben hier een echt buitenkind, dus ook bij slecht weer vind hij het buiten prachtig. Liggen er mooie plassen op de straat of in de tuin? Ga lekker naar buiten en spring er in of ren er door. Zoek ook eens het waterspeelgoed op wat je van de zomer hebt gebruikt. Waterpistooltjes zijn ook in deze tijd een succes.

 

Idee 6: Kasten opruimen/met pasta spelen

Het nuttige met het aangename combineren; kijk je kasten eens na of er pasta ligt wat eigenlijk al wel weg mag. Hier lag bijvoorbeeld nog couscous wat er al minimaal 2 jaar aangebroken stond. Dit heb ik in het wasbakje van het speelkeukentje gedaan. Je kind bedenkt er vanzelf een spel bij. 

 

Idee 7: Dingen benoemen buiten

Loop eens een rondje buiten en benoem dingen, aangepast op de leeftijd van je kind. Of geef ze een opdracht zoals zoek eens een rode auto of een bankje. 

 

Idee 8: Een rondje door de wijk

Ik ga er vaak even met mijn kinderen op uit voor een rondje door de wijk. Langer lopen houdt mijn oudste nog niet vol. Hij ziet de wijk nog heel anders dan ik dat zie. Op de vreemdste plekken ziet hij iets om mee te spelen of even van dichtbij te bekijken. Laat je kind jou eens rondleiden door de wijk in plaats van andersom.

 

Idee 9: Toetjes maken (kloppudding)

Je kent ze vast wel, van die pakjes kloppudding. Alleen een beetje melk toevoegen en kloppen. Je kunt er allerlei versiersels aan toevoegen of in grappige bakjes klaar maken. Naast een leuke activiteit ook nog eens lekker.

 

Idee 10: Bananenpannenkoek maken

Ik mag graag bakken met banaan. Je hebt ze meestal in huis en het prakken van de banaan is een leuk klusje voor je kind. Voor zo’n 12 kleine pannenkoekjes heb je nodig: 2 bananen, 3 eieren, snufje kaneel en een beetje boter om in te bakken. Prak de banaan, voeg de eieren en kaneel toe, maak er een mooi papje van. In de pan heb ik zo’n 3 kleine pannenkoekjes per keer gebakken. Lekker met stroop of poedersuiker.

 

Idee 11: Bananenbrood maken

En nog een simpel recept met banaan. Hiervoor hebben we nodig: 150 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 1 theelepel kaneelpoeder, snufje zout, 50 gram suiker, 2 eieren, 100 gram olijfolie, 3 rijpe bananen. Prak de bananen en voeg alle andere ingrediënten toe. Maak hier een mooi beslag van. Doe het beslag in een ingevette cakevorm. Bak de cake op 180 graden in ongeveer 45 minuten gaar.

 

Idee 12: Spelen met ijsblokjes

Vul de ijsblokjesvormpjes met water en laat een nachtje staan. Ik heb een grote emmer gepakt waar ik de ijsblokjes in heb gedaan met een bodempje water. Vervolgens heb ik mijn zoon een pollepel, zeef, en een opscheplepel met gaatjes gegeven. Hij heeft zelf bedacht om proberen ze terug te stoppen in vormpjes. Wat kun je er zoal mee doen? Je kind de ijsblokjes eruit laten scheppen, roeren in de emmer wat een apart geluid geeft, voelen hoe koud de ijsblokjes zijn, proeven hoe de ijsblokjes smaken. Stimuleer de zintuigen en volg je kind zijn of haar fantasie. 

 

Idee 13: Vliegen met je baby

Ga zelf op je rug liggen. Je baby leg je op je onderbenen en breng je horizontaal in de lucht. Houd je baby goed vast en “vlieg” eens vooruit, achteruit, naar links en naar rechts. Als je kindje wat groter is kun je de armen spreiden als een vliegtuig of laten fladderen als een vogel. Mijn peuterpuber en baby vinden dit allebei nog steeds erg leuk.

 

Idee 14: Baby kriebelen

Leg je baby neer en pak het linker handje. Hiermee kriebel je onder het rechter voetje. Vervolgens pak je het rechter handje en daarmee kriebel je onder het linker voetje. Mijn dochter vindt dit altijd erg grappig. Let wel goed op hoe ver je kunt gaan, ga niks forceren!

 

Idee 15: Vogeltraktatie maken

Zoek uit wat je in huis hebt en wat gezond is voor vogels. Wij hebben laatst cupcakevormpjes gebruikt en daarin banaan, rozijntjes en kippenvoer gedaan. Op een gezellig dienblad hebben we dit buiten gezet en gewacht dot de vogeltjes kwamen.

Idee 16: Stickers plakken

Pak een vel papier en alle stickertjes die je in huis hebt. Het plakken van stickers is alleen al leuk. Je kunt er natuurlijk ook stempels of verf bij geven. Laat je verrassen door de creativiteit van je kind.

 

Idee 17: Spelen met scheerschuim

Neem een goedkope bus scheerschuim en spuit een beetje op tafel. Let op: van tevoren je kind en de direct omgeving goed inpakken want dit wordt een gesmeer! Je kind kan hiermee vormpjes tekenen op tafel en natuurlijk lekker slaan op het schuim. Eén tip: gebruik géén kleurstof om het nog leuker te maken. We hebben hier nu een blauwe vlek op een witte muur door deze activiteit, oeps… Je kunt deze activiteit ook onder de douche doen door scheerschuim op de douchewand te spuiten.

En nog eens =10= tips voor jou als thuiswerkende ouder

 

 

Tip 1: Leg je erbij neer dat je die dag niks gedaan krijgt

Het lijkt heel erg simpel, maar schijn bedriegt. Als je niks voor werk hoeft te doen, doe dat dan ook niet. Wordt het een rommeltje in huis, let it be! Dat komt allemaal wel goed aan het eind van de dag. En zo niet? Dat is echt niet het eind van de wereld hé.

 

Tip 2: Vraag eens aan de buren of je kind daar kan spelen. Ander speelgoed, andere omgeving

De kinderen kunnen niet naar de opvang of school. Wat maakt school of opvang leuk? Juist, spelen met andere kinderen en in een andere omgeving zijn. Bij de buren is het al weer anders. Lekker dichtbij en als het toch niet leuk was is je kind zo weer thuis.

 

Tip 3: Leg je er bij neer dat je huis niet op orde is zoals anders

Je bent nu zo’n 12 uur per dag bezig met je kinderen. Ze laten een spoor van troep achter; zand van buiten, kruimels van het brood, oeps drinken over de vloer, wasgoed, etc. Aan het eind van de dag lijkt je huis soms alsof er flink is gefeest. Nou dan wel het feestje van de kinderen, maar niet van jou. Werk het een beetje bij, maar leg de lat niet te hoog. Er komt echt geen inspecteur langs hoe schoon je huis is. Na de lockdown krijg je weer meer ruimte.

 

Tip 4: Bekijk het positief. Wat levert deze lockdown je op?

Dat het veel kost weten we allemaal, maar draai het eens om. Mij levert het onder andere op: meer quality time met de kinderen, mijn jongste van 4 maand mag ik langer exclusief bij me houden, je wordt er creatief van, meer waardering voor het “normale” leven en de luxe van de opvang, productievere avonden in plaats van veel meer voor de buis hangen.

 

Tip 5: Je bent een spiegel. Loop jij op je tenen dan reageert je kind erop.

Je loopt al zo op je tenen en dan is je kind ook nog ineens zo ongehoorzaam? Kijk eens naar jezelf, ben je nu een leuke ouder? Of loop je daarin ook de kantjes vanaf? Zorg op de eerste plaats dat je een leuke ouder blijft, dan is je kind ook tevreden. Dan kan het zomaar gebeuren dat je kind even lekker zelfstandig gaat spelen en je toch nog even wat kunt wegwerken. Ga er vooral niet vanuit dat dit gebeurt, maar pluk de dag. Jij gelukkig, je kind gelukkig, jij weer gelukkig.

 

Tip 6: Leg je er ook bij neer als je er een dag flink de balen in hebt, ook dat hoort er bij.

Mag je nou nooit even alles spuugzat zijn? Natuurlijk wel. Af en toe is het juist heel goed om dat lekker even de ruimte te geven. Jij bent geen robot en deze tijd vraagt veel van je. Wanneer je het de ruimte geeft merk je dat je op andere dagen weer meer energie hebt.

 

Tip 7: Kinderen mogen zich vervelen, dat prikkelt juist de creativiteit.

Stel je eisen niet te hoog. Mijn oudste is 2,5 jaar en soms ben ik even boven bij mijn jongste van 4 maand. Hij moet zich dan even zelf vermaken. Als ik beneden kom heeft hij vaak wel weer iets anders gevonden om mee te spelen. Hij speelt nu met een touwtje en doet alsof daar water uit komt. Geniaal! Als hij me “nat” heeft gespoten komt hij een handdoek brengen. Vieze handjes? Nou dan vult hij een bakje wel even met “water” en gaat daarin zijn handen wassen.

 

Tip 8: Schaamteloos je kind een tijdje voor de tv zetten mag ook best een keer.

Normaal niet van je kind voor de tv zetten? Buurman & Buurman (Bu Bu zoals mijn zoon ze noemt) zijn hier inmiddels mijn beste vrienden geworden.

 

Tip 9: Plan bewust een avond voor jezelf.

Overdag ben je 12 uur lang bezig met van alles en nog wat, maar tijd voor hete koffie is zeldzaam. Geef jezelf de ruimte om op te laden. Kijk die ene Netflix serie, reserveer tijd voor je hobby, praat eens gezellig bij met een vriendin. Doe iets wat géén nut heeft maar waar je wél gelukkig van wordt.

 

Tip 10: Gaat er van alles mis overdag? Beeld je eens in hoe dat in een comedy serie zou passen.

Rare tip misschien. Je kent het wel, van die dagen dat werkelijk álles tegen zit. Je gaat staat op het punt om de deur uit te gaan. Je ruikt wat…. Verdorie poepluier. Snel even verschonen. Nu ben je écht klaar om te gaan. Autosleutels…. Waar had je zo ook al weer gelaten? Of heeft je kind het als speelgoed gebruikt en kan het werkelijk overal liggen? Als je dit verhaal van een ander leest lach je misschien stiekem mee. Durf ook te lachen om je eigen verhaal in plaats van alleen maar balen en ergeren.

Back to reality

Nu lijkt het misschien of hier in huis alles van een leien dakje gaat. Natuurlijk is dat niet zo. Mijn kinderen zijn ook gewoon kind: soms luisteren ze totaal niet, hebben hun dag niet, etc. En ik ben ook gewoon mens; soms wil ook nog net even een klusje doen en wordt ik korteraf tegen de kinderen (ze zijn een spiegel, dus ik heb het gelukkig snel genoeg door), en deze crisis maak ik als volwassene mee met de daarbij behorende emoties, gedachten en meningen.

Ik voel me vaak gefrustreerd omdat ik zoveel wil doen, zoveel plannen heb, maar met kinderen thuis zijn deze niet haalbaar. Hete koffie drinken vind ik met kinderen erbij al een uitdaging, laat staan werken. Mijn dochtertje is in corona-tijd geboren. Leuke activiteiten met haar doen kunnen veelal niet. De activiteiten komen wel terug, maar mijn dochter wordt er straks te groot voor. Ik heb een mooi zwempakje voor haar klaar liggen, maar het is nog maar de vraag of ze deze gebruikt gaat worden.

Het maakt me soms verdrietig om te zien dat mijn zoontje graag met andere kinderen wil spelen maar het gewoonweg niet kan. Laatst liep ik met hem over de markt. Daar zag hij een fietskar staan vol met kinderen. Enthousiast en nieuwsgierig liep hij er heen. Helaas kan hij niet mee. Vanuit de opvang hebben ze een filmpje gestuurd. Het filmpje vindt hij prachtig, maar hij kijkt ook met weemoed. Je ziet aan hem dat hij het mist. Ik zeg hem dan zachtjes “sorry jongen, het kan gewoon even niet” en geef hem een extra knuffel.  

Loopbaanvragen

Ik ben loopbaancoach en ook hieruit kun je loopbaanvragen bedenken:

  • Waar laad jij van op?

  • Welke kwaliteiten zet jij extra in, in deze tijd?

  • Welke kwaliteiten had je nu graag willen hebben?

  • Wat mis je het meest?

 

Ben jij nog gelukkig in je werk? Of cijfer je jezelf ongemerkt weg door je baan die je wel oké vindt, waarmee je in ieder geval de rekeningen kunt betalen en kunt combineren met het ouderschap? Zoals gezegd: je bent een spiegel, als jij gelukkig bent wordt je kind ook gelukkig. Dus gun jezelf, en zeker ook jouw kind, die baan waarvan jouw ogen gaan glinsteren. Maak eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Toke Marsman
2 jaar geleden

Leuke creatieve tips.
Tijdens de lockdown moet je het toch gezellig houden.

Alieke Dijk
2 jaar geleden

Hoi Sanne,
Wat herkenbaar als thuiswerkende moeder!! En wat een inspirerende en creatieve dingen om te doen samen met je kind of door je kind. Ik ga er zeker gebruik van maken!