Talent, jij hebt het!

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 10:07

Bij het woord ‘talent’ denken we voornamelijk aan anderen; voetballers met talent, die ene collega met het organisatietalent, de kandidaten van een willekeurig zangprogramma. Maar ik? Nee ik heb geen talent, ik ben nergens echt goed in. Ik kan vanalles wel een beetje, maar een uitblinker ben ik nooit geweest. Herkenbaar?

Talent heeft iedereen, dus ook jij! In deze blog leg ik de waarde van talent uit en hopelijk haal je er inspiratie uit om er zelf mee aan de slag te gaan. Waarom? Jouw talent verdient aandacht en jij verdient de positieve energie van dit talent.

 

Prestatiemaatschappij

In een willekeurige organisatie is zoveel mogelijk gestroomlijnd. Alle functies zijn tot in detail omschreven, alle prestatie moeten worden vastgelegd, doelen moeten worden gehaald. De medewerkers moeten flexibel zijn en hebben zich aan te passen aan de visie van de organisatie.

Op scholen moet je een relatief vast programma doorwerken en presteren aan de hand van die doelen. Je kunt ergens goed in zijn, maar er is vooral veel aandacht voor waar je zwaktes liggen. Talent wordt besproken, maar het komt niet in actie.

 

Gevolgen onbenut talent

Het lijkt zoiets simpels, maar het heeft grote effecten. Onbenut talent kan leiden tot een burn-out. Je doet immers te lang waar je geen energie van krijg. Alles wat je doet kost energie, je batterij kan zich niet opladen. Het maakt je passief, adaptief, het haalt het leven uit je. Je gaat je een nummertje voelen in plaats van een authentiek en autonoom persoon. Jij verdient het om de persoon te zijn die je wilt zijn.

 

Wat is talent

Talent is hetgeen wat je van nature goed doet. Zelf als je ontzettend moe bent vertoon je dit gedrag. Om jouw talent goed in kaart te brengen is meer nodig dan het lezen van deze blog. Talent heeft aandacht nodig en de goede omstandigheden. Denk maar aan een profvoetballer. Het is duidelijk dat hij talent heeft. Daarnaast moet hij hard trainen om beter te worden. Ook heeft hij een omgeving nodig waarin hij kan presteren. Zo moet je het ook zien met jouw talent.

 

Tips voor het herkennen van jouw talent:

  • Vraag eens aan iemand die jou écht goed kent waar jij goed in bent. Vraag dan ook door wat het precies is, laat voorbeelden noemen, vraag door. Wuif het niet weg met ‘ach dat valt wel mee’.
  • Ga eens na wat je de afgelopen week allemaal hebt gedaan, en waar je energie van hebt gekregen. Zat er een ‘joepie!’ gevoel bij? Wat zorgde voor dit gevoel? Wat deed je precies?
  • Ik ben normaal gesproken geen fan van testafname zonder begeleiding, maar deze test kun je voorzichtig doen: https://www.123test.nl/competenties-test/. Jij bent geen loopbaanexpert, dus pin je niet vast aan de uitkomst. Herken je je niet in de uitslag, laat het dan rusten!
  • Tegen wie kijk je op en waarom? Welk talent heeft deze persoon en in hoeverre herken je dat in jezelf?
  • Denk eens terug aan je jeugd. Zeiden je ouders iets over jouw persoonlijke eigenschappen? Wat zeiden ze, en wat voor talent schuilt hier achter?

 

In flow

Nee niet het blad flow, ook niet iets van de hippie tijd. Je zit in je flow als je een grote uitdaging hebt en jouw vaardigheden ervoor zorgen dat je het kunt. Je krijg er energie van. Neem iets simpels als leren lopen van een kind. In het begin is de uitdaging groot en de vaardigheid laag. Het kind vindt het eng om te doen. De vaardigheden van het kind ontwikkelen zich en je kunt duidelijk zien dat het kind opgewonden is dat het een paar stapjes loopt voordat het valt. Op een gegeven moment kan het kind lopen zonder moeite, het heeft een flow gevonden. De psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi geeft het weer in het volgende model:

Oke, maar we hadden het toch over talent? Door je talent kun je werken in de flow. Je werkdagen geven je relatief veel energie, je wordt er een gelukkiger mens van. En wie wil dat nou niet?

 

Loopbaangerichte vragen:

  • Nu je deze blog hebt gelezen, in hoeverre denk je dat je jouw talent benut?
  • Wat heb je nodig om in flow te kunnen werken en leven?
  • Wat zijn jouw talenten?
  • Wat zou je graag goed willen kunnen?
  • Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.